(Østlendingen)

Onsdag morgen førte en nettfeil til at flomslusene på Braskereidfoss ikke åpnet seg. Med flom i Glomma etter ekstremværet «Hans» og stigende vannstand er det stor vannføring i elva.

Ved en nettfeil på kraftverket skal slusene automatisk åpnes, men det gjorde de ikke onsdag morgen, og vannet begynte å renne over dammen og inn i stasjonene ved verket.

– Deler av stasjonen ligger under vann og vannet stiger, så det er krise, sa utrykningsleder i Våler brann- og redning, Kjell Ivar Berget onsdag morgen.

Krisestab

Både Våler og Åsnes kommuner har på bakgrunn av dette satt krisestab.

Ordfører i Åsnes, Kari Heggelund, er også talsperson i beredskapssituasjoner.

– Vi følger situasjonen tett og vi har satt krisestab for at vi skal ha lik og god informasjon på tvers av alle enheter. Så må vi belage oss på den informasjonen vi får fra Våler og Statsforvalteren, sier Heggelund.

Politiets innsatsleder har brukt ordet flodbølge om et mulig scenario, om det må sprenges.

Hun sier at kommunen har gode beredskapsplaner for flom i kommunen, men at det åpenbart ikke er et punkt om en flodbølge.

– Det vil så klart være et nytt scenario for oss, og hva det eventuelt vil bety er vanskelig å si nå. Her må vi lene oss på fagfolk, om en sånn vurdering tas.

Kommunen er også i dialog med verkestyrene nedover i kommunen.

– Det har ikke kommet meldinger som tilsier at det er behov for evakueringer, enda. Vi har heller ikke boenheter nede ved Glomma, men det er landbruksareal og næringsliv der.

Blir tatt vare på

Da Østlendingen kontakter beredskapskoordinator i Våler, Marit Ekeberg, var de opptatt i krisemøte.

De evakuerte i Våler har fått beskjed om å møte på Stallen hvor det er opprettet et senter for evakuerte og pårørende, skriver Glåmdalen.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte Våler kommune onsdag for å bistå og overvære kriseledelsen.

Til Østlendingen sier ordfører May-Liss Sæterdalen at det er sendt ut tekstmeldinger til innbyggerne, og at de må være oppmerksomme på endringer.

– De som har fått beskjed om å evakuere er bedt om å møte opp der. Der blir de tatt vare på. Per nå er det mellom ti og femten husstander. Det er mennesker som bor nær Glomma på områder som kan bli oversvømt. Det er jo ikke sikkert det skjer, men for å være på den sikre siden.

– Hva sier de som er berørt?

– De synes det er ekkelt. Det er viktig at det kommer ut informasjon.

– Har du opplevd noe lignende tidligere?

– Nei. Jeg bodde i Våler under storflommen i 1995. Men Våler ligger såpass høyt. Vi har vært skånet for store problemer på grunn av det ekstreme været som har verdt i forhold til andre områder i Innlandet. Men så skjedde dette.

Bildeserie

Se de dramatiske flombildene