Siste klokka 17.20: Samferdselssjef en i Innlandet ber om at all tungtransport gjennom Innlandet stanses.

– Nå er riksvei 25 i kombinasjon med fylkesvei 26 gjennom Trysil og Engerdal den eneste åpne ruta for trafikk mellom Østlandet og Trondheim. Disse veiene tåler ikke den tungtrafikken som til vanlig går på riksvei 3 og E6, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

Statens vegvesen understreker alvoret:

– Vogntog som kjører på veiene i Innlandet nå, kan bli stoppet og bli omdirigert eller må snu, fordi det stadig oppstår nye og potensielt farlige situasjoner, sier seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

Klokka 17.00: Fylkesveg 30 er åpen igjen for persontrafikk, men stengt for tungtrafikk.

Fylkesveg 30 mellom Rena og Tynset var stengt, på grunn av veibrudd ved Elvål i Rendalen, men er altså nå kjørbar for personbiler.

Siden E6 og rv3 er stengt er det nå kun rv. 25 og fv. 30 som er åpen, og da kun for persontrafikk.

– Nasjonal krise

Fylkesordføreren kaller situasjonen på vegene i Innlandet for en nasjonal krise.

Riksveg 3 er stengt ved Stai på grunn av flom. I tillegg er E6 stengt i Gudbrandsdalen.

I tillegg er både Dovrebanen og Rørosbanen stengt.

På toppen av det hele er akkurat nå 70 fylkesveger stengt. Blant dem fylkesveg 235 mellom Rena og Elverum etter en oversvømmelse ved Bergslien.

Dermed er det nesten ikke mulig å komme seg nord- og sørover langs bane og vei.

Riksveg 25/26 mellom Elverum, Trysil, Engerdal og videre nordover er åpen. Det samme var fylkesveg 30 fra Rena til Åkrestrømmen og videre gjennom Rendalen til Tynset. Men den er også nå stengt.

Men også RV25/26 kan bli utsatt, og veimyndighetene anbefaler ikke tungtrafikken å kjøre der.

Frykter at liv kan gå tapt

Nærmere 100 fylkesveger i Innlandet er rammet av flom og ras under uværet «Hans». Folk er isolert flere steder og nasjonale transportkorridorer er stengt. Fylkesordfører Aud Hove frykter at liv kan gå tapt.

– Vi er i en krisesituasjon av nasjonale dimensjoner. Folk er isolert i flere lokalsamfunn og nødetatene risikerer å ikke komme fram til folk som trenger hjelp. Nå trenger vi hjelp fra storsamfunnet. Dagen i dag er avgjørende for om dette kommer til å gå bra, eller ikke, sier Hove, i en pressemelding.

Les også

Det er krise – nasjonal krise

Onsdag morgen er 77 fylkesveger i Innlandet stengt på grunn av ras eller flom. 68 av disse vegene ligger i Oppland, mens ni ligger i Østerdalen.

I tillegg er et tjuetalls veger berørt av flom eller ras og har nedsatt framkommelighet. Til sammen er nærmere 100 fylkesveger dermed berørt av flom eller ras.

– Nå som flere av riksvegene i fylket også er stengt, er situasjonen dramatisk, sier fylkesordfører Aud Hove i Innlandet fylkeskommune.

Svært dystert

– I løpet av natta har det gått mange jord- og steinskred i fylket vårt, og vi jobber nå med å få oversikt over omfanget, sier samferdselssjefen i Innlandet fylkeskommune, Aud Riseng.

Fylkesordføreren er tydelig på alvoret, og kaller det altså en nasjonal krise

– Akkurat nå er det viktigste å sikre farlige områder og forsøke å gjenåpne veger, der det er mulig, slik at folk ikke mister forbindelsen med omverdenen. Så lenge riksvegene også er rammet av flom og ras, er dette svært utfordrende. Mange av vegene i nabofylkene er i samme situasjon. Det totale bildet er svært dystert, sier Hove.