(Østlendingen)

De seks områdene på Finnskogen det gjelder er Gravberget i Våler, Posaasen og Furuberget i Åsnes, Hytjanstorpet i Grue, Jammerdal og Abborshøgda i Kongsvinger.

Det er i dag 51 områder i landet som er Utvalgte kulturlandskap, som prosjektet heter, fortalte Iver Breisjøberg ved Landbrukskontoret for Våler og Åsnes da han klippet snora til den nye nærstien i Gravberget lørdag.

Breisjøberg er kommunenes representant for Utvalgte kulturlandskap på Finnskogen.

Åpnet nærstien Arvesti

Det kom mellom 50 – og 60 personer til lørdagens åpning av nærstien Arvesti i Gravberget.

Det er stier mellom garder på stedet, stier som er blitt trådd i generasjoner.

De siste årene har vært preget av gjengroing av kulturlandskap. Det er resultatet av blant annet fraflytting, og at antall beitedyr er sterkt redusert.

Gravberget kulturhistoriske forening har startet et prosjekt med rydding og merking av nærstier mellom garder og gamle tufter i Gravberget. Det er satt opp informasjonsskilt med historisk informasjon langs traseen.

Arvestien starter i området ved kirken, eller ved Gravberget gård hvis man går i motsatt retning.

Det var denne stien som ble innviet lørdag med snorklipping, underholdning og en tur på stien til Gravberget gård.

Midlene går til

Midlene som de utvalgte kulturlandskapene får, går til:

  • Ulike fagsamlinger for å ta vare på tradisjonshåndverk.
  • Restaurering og registrering av bygninger og kulturminner.
  • Ferdsel og stier.
  • Registrering og skjøtselsplaner for biologisk mangfold.
  • Formidling og synliggjøring av områdene og landskapets egenart.

I Gravberget dreier det seg om restaurering av hus og andre bygninger, stiprosjekter, kulturarrangement som kulturvandring, slåtteng, biologisk mangfold, tradisjonsmuring, slåttekurs, Finnskog-gjerde, Neverfletting og smikurs.

Det kan søkes om tilskudd til landskapsskjøtsel, biologisk mangfold, kulturminner og kulturmiljø, ferdsel og friluftsliv, planlegging, kartlegging og dokumentasjon, samt næringsrettet tiltak.

– Det er kommunene som prioriterer søknadene, innvilger og utbetaler tilskudd. Kommunen skal lage forvaltningsplaner som beskriver verdier i området, utfordringer og prioritering av tiltak. Forvaltningsplanen skal utarbeides i samarbeid med de regionale faglige etatene og berørte grunneiere, forteller Iver Breisjøberg.