(Nettavisen)

Denne ukens søndagskupong består av sju kamper fra Eliteserien, to fra OBOS-ligaen og tre fra Premier League. Bonuspotten er oppe i ca. 1,32 millioner kroner. Innleveringsfristen er kl. 14.25.

1. Odd - Viking
En innledning på det jevne av Odd. 2-1-2 gir sju poeng av 15 mulige etter skuffende 2-2 hjemme mot Sandefjord, en sjokkseier 2-1 borte over Molde og et tap borte for Brann nå i de tre siste. Heller ikke særlig imponerende denne uken når de såvidt slo ut Pors med 1-0 i cupen etter en scoring kvarteret før slutt. Men en 7.plass på tabellen er vel helt ok, verken fra eller til. Kun ett poeng etter de to første hjemmekampene, og nå venter nok en vrien en.

For Viking trenger også de poeng etter en start kanskje litt under pari. Men de har allerede møtt både Brann (1-1) og Bodø/Glimt (0-1), så starten deres har vært litt tøff. Skuffende med 1-1 hjemme mot nyopprykkede Fredrikstad sist, i en kamp de nok hadde fortjent bedre etter at de var soleklart best i andre omgang uten å få hull på byllen. Fem poeng etter de fire første gir en 12.plass, men det skiller tross alt ikke mer enn fem poeng opp til Bodø/Glimt i tet.

Denne kan bli jevn, og ingen av lagene har utpreget seg voldsomt her i starten. Vi må dekke godt opp og spiller UB på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

2. Fredrikstad - Sandefjord
Fredrikstad har vist seg som en litt lei nøtt å knekke, hvor de gjerne tar i bruk alle mulige midler. Men det funker, for etter at de tapte serieåpningen hjemme mot Bodø/Glimt med 0-2 har de til gode å ryke på noen flere enn så lenge. Og med 2-0 borte over Brann, 2-2 hjemme mot Sarpsborg 08 i derbyet og 1-1 borte mot Viking sist må man si at starten har vært bra for laget fra plankebyen som ligger som nummer ti på tabellen med fem poeng etter fire kamper. Fin seier 5-2 over Eik-Tønsberg i cupen denne uken.

Sandefjord har ikke vært i aksjon i cupen denne uken, for de røk allerede i første runde etter 0-1 borte mot Flekkerøy. Og starten her i serien har heller ikke vært noe å rope hurra for, selv om de er blant de to lagene som kun har spilt tre kamper. Åpnet med 0-2 borte for Rosenborg, før de spilte 2-2 borte mot Odd. Deretter var det første hjemmekamp sist mot Lillestrøm, hvor de tapte knepent 0-1. Dermed viser fasiten kun to scorede mål og ett poeng på tre kamper. Likevel holder det så vidt til en trygg 12.plass på tabellen.

Fredrikstad er nok litt mer offensive på hjemmebane, og vi tror de får sin første hjemmeseier for sesongen. H.

3. KFUM - Brann
KFUM har vært et friskt pust i Eliteserien. De prøver å spille fotball, og selv om poengfangsten ikke har vært en total innertier så langt ser man potensialet i både spill og tropp. Og etter tre kamper hvor de hadde fortjent mer enn de to poengene de fikk med seg (1-1 mot både HamKam og Kristiansund) kom endelig den første seieren sist etter en sterk borteprestasjon mot Sarpsborg 08 som endte med 2-0. 1-2-1, fem poeng og en 11.plass etter fire kamper er klart godkjent, og KFUM trenger ikke å bli en så stor kasteball i serien som mange nok trodde. Trygg seier i cupen over Frigg denne uken med 3-0.

Brann ser solide ut. 3-1-1 og ti poeng etter fem kamper gjør at Brann er helt der oppe også i år med en tredjeplass a poeng med både Bodø/Glimt og Molde. Og det kunne vært enda bedre, for de var strengt talt best i både 0-2 tapet for Fredrikstad og poengdelingen 1-1 borte mot Viking. Men de to siste hjemmekampene har iallfall gitt full uttelling med 1-0 over HamKam og 2-0 over Odd, og det er bra i typiske kamper hvor det kan smelle. Slo Askøy 5-2 i cupen denne uken, men ikke uten kamp hvor det både sto 1-0 og 2-2 ved pause.

KFUM bedre enn ventet, men Brann blir klare favoritter. Likevel kan det skje noe, og vi spiller B på 96-rekkeren og UB på 432-rekkeren.

4. Lillestrøm - HamKam
Noe spesielle 2-0-2 og seks poeng etter fire kamper for kanarifuglene, der begge hjemmekampene har blitt tapt mot Kristiansund (2-3) og Bodø/Glimt (0-5) mens det har vært helt motsatt borte med seire over både Haugesund (2-0) og Sandefjord (1-0) uten en eneste baklengs. Ikke så enkelt å se noe særlig utav det, men vi ble litt skeptiske denne uken når de nesten rotet bort en 5-1 ledelse over Strømmen i cupen der de endte opp med å vinne 5-4. Ligger midt på tabellen så langt med en 9.plass og seks poeng, men de må få i gang hjemmespillet sitt om de skal ha planer om å kunne stige på den tabellen.

Lite positivt å spore for HamKam. Mål scorer de nemlig ikke, og de fire siste seriekampene viser 0-1, 0-1, 0-1 og 0-1 etter at de fikk med seg ett poeng i åpningen mot KFUM. Da blir det vrient å vinne kamper, og selv om det defensive sitter blir det for blodfattig fremover på banen. Kanskje kan denne ukens 4-2 seier borte over Elverum i cupen skape litt optimisme foran denne. for HamKam som nå ligger under streken med sine ett poeng etter fem runder.

Nå må vel Lillestrøm få sine tre første poeng på Åråsen? H.

5. Molde - Haugesund
Molde er tippet helt i toppen i år, og noen tror også de kan jekke Bodø/Glimt ned fra tronen. Og det hele begynte riktig så bra med seire på rekke og rad over Strømsgodset (4-0), HamKam (1-0) og Kristiansund (2-0). Men så krasjlandet de plutselig hjemme mot Odd når de tapte 1-2, før de sist fikk med seg ett viktig poeng hjem fra toppoppgjøret mot Bodø/Glimt etter 1-1 i det som kanskje ble et lite antiklimaks i underholdningsøyemed. Måtte kjempe til seg 2-1 over Strindheim i cupen denne uken, men med 10 poeng og 9-3 i målforskjell etter fem serierunder ligger de uansett i topp sammen med Bodø/Glimt og Brann.

Haugesund er mer opp og ned. Startet friskt med en noe heldig borteseier 2-1 over Odd, før de kom raskt ned igjen med tap 0-2 hjemme for Lillestrøm. Deretter kom et sjokktap mot lille Torvastad i cupen, før de plutselig dro til Tromsø og knep alle poengene der med 1-0. Mens sist kom nok et hjemmetap 1-3 for Rosenborg, og Haugesund står som et av de mest ustabile lagene så langt denne sesongen. 2-0-2 gir seks poeng og en grei 8.plass på tabellen enn så lenge.

Umulig å spå hva Haugesund finner på, men vi blir sjokkerte om de får med seg noe fra Molde. H.

6. Strømsgodset - Kristiansund
Etter hele 0-4 borte mot Molde i premieren har det meste gått strake veien oppover for drammenserne i Strømsgodset. For med tre seire på rad over Rosenborg (1-0), KFUM (3-1) og HamKam (1-0) har Strømsgodset lagt seg til på en finfin femteplass med sine ni poeng. Pluss på til sammen 10-0 over Hallingdal og Jerv i cupen så har denne våren vært alle tiders for de blå.

Neste utfordring er opprykkerne fra Kristiansund. Laget som ble tippet helt i bunn av mange, men som så langt har gjort de tipsene til skamme med 2-1-1, sju poeng og en sjetteplass på tabellen etter fire spilte kamper. Det til tross for et ganske vrient program, hvor de blant annet har slått Lillestrøm borte med 3-2 og tatt fire av seks mulig poeng hjemme mot Tromsø (1-0) og KFUM (1-1). Det er et varsko om at man må ta Kristiansund på dypeste alvor denne sesongen.

Flott start av begge disse, og selv om vi nok setter Godset som våre favoritter må vi doble opp med HU.

7. Tromsø - Sarpsborg 08
Mange kunne ane at Tromsø ville få det tøft etter knallsesongen de hadde i fjor. For de mistet både treneren og et par meget viktige brikker, og mer skal ikke til i en såpass jevn serie som Eliteserien tross alt er bak de aller beste. Og etter tre kamper venter de fortsatt på sine første poeng, og sisteplassen er inntatt som det eneste laget uten poeng. Nå ha de dog et par kamper til gode på de fleste andre, men å ligge nederst er aldri en god ting uansett. 2-4 her hjemme for Brann i åpningen har blitt etterfulgt av to x 0-1 for Haugesund og Kristiansund, og det er strengt talt kamper de kunne vunnet begge to. To ganger 6-0 over Sortland og Fløya i cupen er bedre, men de trenger å få det ut også på høyere nivå.

Kanskje kan Sarpsborg 08 være en rett motstander akkurat nå. For særpingene har heller ikke imponert oss i starten, og 0-2 hjemme for KFUM sist var nok det svakeste hittil. Kun ett poeng etter fire kamper betyr en kvalikplass, og i tre av de fire kampene har de heller ikke klart å score mål. Det gjorde de kun i østfold-derbyet borte mot Fredrikstad (2-2), mens ellers har det endt med tre smultringer og knepne tap for både Viking (0-1) og Odd (0-1).

Katastrofe for både Tromsø og Sarpsborg 08 i innledningen av sesongen. Dette er to lag i massivt behov for poeng, og her må det dekkes godt opp. HU på 96-rekkeren og HUB på 432-rekkeren.

8. Lyn - Ranheim
Lyn har kommet seg bedre og bedre utover etter opprykket fra PostNord, hvor de nå begynner å takle nivået. 0-3 borte mot Moss på Melløs ble etterfulgt av 1-1 hjemme mot Kongsvinger, og etter den sterke seieren over Aalesund på bortebane (3-0) kom nok utladningen i Oslo-derbyet mot Vålerenga når de kriget til seg 1-1 og ett poeng også der. Dermed var det kanskje ikke et sjokk denne uken når de røk ut 1-3 etter ekstraomganger i cupen borte mot Tromsdalen. Alt oppsummert klart godkjent av Lyn som ligger midt på tabellen med en 8.plass og fem poeng etter fire spilte.

To plasser under og med ett poeng mindre finner man Ranheim med fire poeng. Noe varierende av trønderne, med tap for Kongsvinger (1-2) og Moss (1-2) på bortebane samt 3-1 over Sandnes Ulf og 2-2 mot Åsane på eget gress. Målet er nok playoff, og det kan godt hende at de klarer det om de blir mer stabil gjennom hele sesongen enn de har vært de siste par årene. Enkel seier 5-1 over Melhus i cupen denne uken.

Klink åpent oppgjør og vi tar ingen sjanser. HUB.

9. Mjøndalen - Vålerenga
Tre seriekamper og ingen seire for bruntrøyene fra Mjøndalen. Men kampene har vært jevne, og med 1-1 mot Raufoss og Start samt 1-3 borte mot Sogndal er det heller ikke helt krise selv om de ligger helt nede på kvalik med sine to poeng. Da var det kanskje verre denne uken når de sjokktapte borte mot Eidsvold Turn i cupens andre runde med 0-1. Det er ikke helt heldig når man fra før av kanskje ikke har den største selvtilliten på banen.

Et annet lag som har spilt med høye skuldre over lang tid er Vålerenga. For der virker det ikke som de har helt klart å samle seg etter nedrykket fra Eliteserien. Kun en av fire kamper er blitt vunnet, og med 1-2-1 og fem poeng har det allerede blitt en luke på tre poeng opp til tetlagene fra deres 9.plass. Etter hjemmetapet 1-3 for Stabæk skulle alt bli reddet av seier i Oslo-derbyet mot Lyn, men det endte som så ofte før med kontrovers både på og utenfor banen med et tidlig rødt kort som ødela Vålerengas sjanser (ledet 1-0 når det skjedde) og med påfølgende uheldige uttalelser til media. Dermed endte det med skuffende 1-1, og det er tydelig at det er mye som fortsatt murrer og ikke stemmer blant både spillere, trenere og ledere i klubben. Fikk seg en opptur denne uken med 4-0 over Oppsal i cupen.

Den dagen Vålerenga klarer å samle seg fullt og helt vil de nok være overlegne i denne serien. Enn så lenge ser det ikke sånn ut, men mot et Mjøndalen i motgang tror vi likevel på tre viktige poeng på ren klasse. B.

10. Nottingham Forest - Manchester City
Nottingham Forest rykker farlig nærmere nedrykk for hver runde som går. For med kun en seier på de ni siste kampene (1-3-5) blir det lite med poeng, og etter 0-2 i den avgjørende bortekampen mot Everton sist sikret nok de blå plassen mens Nottingham Forest med 26 poeng nå kun er poenget over Luton under streken og to poeng unna Burnley på den nest nederste plassen. Hjemme er det ikke fullstendig krise med 20 poeng etter 17 kamper, men når de kun har klart å ta seks poeng på bortebane ligger de likevel faretruende nære et nedrykk. Awoniyi og Boly er ute.

Selv uten Haaland har Manchester City sett enormt gode ut. Og i 2024 har de fortsatt ikke tapt en eneste kamp innen ordinær tid. Det ble en maktdemonstrasjon borte mot Brighton sist med enkle 4-0, og dermed står de med 7-2-0 på de ni siste hvor poengdelingene kom mot gullrivalene i Arsenal og Liverpool. Akkurat nå har Manchester City overtaket med 76 poeng på en andreplass, for med en kamp mindre spilt enn Arsenal på topp har de fortsatt alt i egne hender. Borte er det også stabilt med 35 poeng på 16 kamper, og Nottingham Forest bør være en overkommelig motstander selv om godeste Haaland fortsatt meldes usikker.

Manchester City taper ikke en slik kamp i jakten etter gull. B.

11. Bournemouth - Brighton
Bournemouth med en fullt fortjent borteseier 1-0 over Wolves sist, og nå ligger de igjen oppe på øvre halvdel av tabellen med en 10.plass og 45 poeng. Det må sies å være bra levert, og det samme er 5-2-2 på deres ni siste kamper. Og her hjemme er de i flott flyt med ti poeng på de fire siste, selv om 24 poeng på 17 hjemmekamper totalt ikke er like imponerende. Faivre, Fredericks, Mepham, Sinisterra og Tavernier er skadet, mens Kerkez er ute med rødt kort.

Brighton plassen under med 44 poeng. Her er formpilen langt fra like positiv, og sist hadde de rett og slett ingenting å stille opp med hjemme mot Manchester City hvor de tapte klokkeklart 0-4. 0-2-3 siste fem er svakt, men de har klart å krige til seg poeng i begge sine siste bortekamper mot Brentford (0-0) og Burnley (1-1). Står med totalt 17 poeng på like mange borteforsøk denne sesongen. Mange fravær, hvor Estupinan, Ferguson, Gilmour, Hinshelwood, Lamptey, March, Milner og Mitoma alle er skadet.

Bournemouth viser best flyt, men Brighton har klart poeng i sine to siste på bortebane. HU.

12. Tottenham - Arsenal
Tottenham og Arsenal møtes til toppoppgjør og byderby på Tottenham Hotspur Stadium søndag ettermiddag, i det som kan bli svært avgjørende for hvem som vinner Premier League, og hvem som kommer topp fire. Tottenham ligger på femteplass på tabellen med 60 poeng, og har mulighet til å hente Aston Villa på plassen foran hvis de vinner begge hengekampene. Det kan fortsatt hende at femteplassen gir spill i Champions League neste år, men for øyeblikket ser det ut til at Tyskland, i tillegg til Italia som allerede har den i boks, skal sikre seg den. Og med et tøft kampprogram igjen, kan det uansett bli tøft for Tottenham som nå kommer fra et sviende bortetap 0-4 for Newcastle. Bedre stim her hjemme med tre strake seire over Nottingham Forest (3-1), Luton (2-1) og Crystal Palace (3-1), og 36 poeng etter 16 hjemmekamper er klart godkjent. de trives også godt hjemme mot Arsenal, hvor de sju siste kampene viser sterke 5-1-1 selv om det var Arsenal som vant her forrige sesong. Forster, Sessegnon, Solomon og Udogie er ute.

Nevnte Arsenal leder med 77 poeng på 34 kamper, mens Manchester City har 76 poeng på plassen bak med en kamp mindre spilt. Liverpool på tredjeplass står med 75 poeng (35 kamper), og kan i teorien fortsatt vinne også de. Etter sjokktapet 0-2 hjemme for Aston Villa har Arsenal slått fint tilbake med 2-0 over Wolves og hele 5-0 over Chelsea, og det ser ut som det nok en gang vil stå mellom Manchester City og Arsenal i kampen om tittelen. Med 36 poeng og 39-11 i målforskjell er Arsenal best i alle faser på fremmed gress, men de har en tendens til å slite akkurat mot Tottenham. Men de vant her forrige sesong, og vi tror de klarer minimum ett poeng også i dag. Timber er eneste fravær.

Tett og jevnt kan det bli, men Arsenal klarer poeng. UB.

Sportspills 96-rekker:
1. Odd - Viking UB

2. Fredrikstad - Sandefjord H

3. KFUM - Brann B

4. Lillestrøm - HamKam H

5. Molde - Haugesund H

6. Strømsgodset - Kristiansund HU

7. Tromsø - Sarpsborg 08 HU

8. Lyn - Ranheim HUB

9. Mjøndalen - Vålerenga B

10. Nottingham Forest - Manchester City B

11. Bournemouth - Brighton HU

12. Tottenham - Arsenal UB

Sportspills 432-rekker:
1. Odd - Viking HUB

2. Fredrikstad - Sandefjord H

3. KFUM - Brann UB

4. Lillestrøm - HamKam H

5. Molde - Haugesund H

6. Strømsgodset - Kristiansund HU

7. Tromsø - Sarpsborg 08 HUB

8. Lyn - Ranheim HUB

9. Mjøndalen - Vålerenga B

10. Nottingham Forest - Manchester City B

11. Bournemouth - Brighton HU

12. Tottenham - Arsenal UB