(Østlendingen)

Pål Helge Eriksmoen spilte rollen som Finnskog-dikteren Martin Vestlien som han var ham i virkeligheten.

Det ble dundrende suksess da syngespillet om Vestlien hadde sin premiere på Vermundsjøen samfunnshus torsdag kveld.

– Pål er utrolig god og leverer så det virkelig gnistrer i rollen som Martin Vestlien. Han er virkelig rett mann i denne rollen. De to har mye til felles. Jeg er imponert, sier Øivind Roos, mannen bak syngespillet, som har skrevet mye av den nye musikken til syngespillet, og som har vært regissør. I tillegg har han på scenen roller som Skøyer-Pål i koia, Ragnvald Skreve, Odd Grythe, David Nyborg og seg selv.

Han er selvsagt også med i ensemble og kor og spiller trekkspill og tangenter.

– Men det er Pål Helge som er dette syngespillets store aktør, understreker Øivind Roos i Teater i Glåmdal.

– Må kunne teksten

– Roos pleier å rose oss han. Det er bra og hyggelig. Ekstra artig er det denne gangen. Og det gikk også bra under premieren. Litt småpirk var det nok. Men det retter vi på straks. Jeg tror ikke publikum merket noe, sier en glad og lettet Pål Helge Eriksmoen.

Han synes det er både greit og godt å være ferdig med premieren.

– Får man gjennomført den på bra vis, kan man slappe litt av neste gang. Men det er samtidig en felle å gå i da også. Det går ikke an å bli for mye avslappet og ukonsentrert. Jeg tror det skal gå bra både ved Vermundsjøen og på turneen etterpå, sier han til Østlendingen.

Da han fikk «tilbudet» om å spille dikteren Martin Vestlien, tenkte han seg ikke om så veldig lenge. Han sa ja etter en dags funderinger. Fristelsen var stor og ikke helt til å motstå.

– Men det må ha vært mye jobb fra teksten var klar og fram til premieren?

– Det har det vært. Vi fikk teksten før jul. Siden da har jeg lest denne ofte. For meg er det viktig å kunne teksten helt og holdent. Når jeg vet at jeg kan teksten fullt ut, er det mye lettere å få til en bra framføring også. Øvinger har det vært et par – tre helger. Den siste uka har det vært hektisk, sier den lokale sceneaktøren som ikke har angret at han tok utfordringen.

Stort publikum

Det er Teater i Glåmdal, Åsnes Finnskog teaterforening og WM- Trossene som står bak og utfører alt i syngespillet om Martin Vestlien.

De har flere suksesser på samfunnshuset bak seg. Fullstappet med folk har det alltid vært.

101 personer så premieren på forestillingen «Bauta» torsdag kveld. Fullsatt var det også fredag og lørdag.

– Hadde noen sagt at det ville komme flere enn 300 personer til disse tre forestillingene, hadde jeg nok vært itt i tvil. At det blir tre fulle hus til et syngespill, er rett og slett veldig bra, sier Øivind Roos til Østlendingen.

Syngespillet er en hyllest til dikteren Martin Vestlien. Det handler om hvem denne skogens mann var, og hva som rørte seg i hans tanker.

I tillegg til scener fra dikterens liv, er det mye nyskrevet musikk, blant annet av Sverre Nilsen, Eva Udnæseth og Øivind Roos.

– Det er musikk av det roligere slaget, via ballader og til litt rockete musikk ved Kjetil Foseid, sier Roos,

Åsnes Finnskog teaterforening har brukt flere av Vestliens tekster før. Nå får publikum oppleve en del ukjente skatter, skriver leder i teaterforeningen, Eva Vermundsberget, i programmet.

– Hva blir det neste fra dere?

– Nå skal noen av oss ut på en liten turné med en litt redigert utgave av forestillingen. Vi skal framføre den i kommunelokalet i Våler og i kinosalen i Grue Rådhus. Og vi skal til Eidskog, Skarnes og Kongsvinger, forteller Øivind Roos.