(Østlendingen)

Det er Åsnes kommune med leder i utvalget for næring og strategi, John Holen (Frp) og ordfører Einar Toverud (Sp) som har jobbet med tankene om et slik nasjonalt senter i Åsnes.

Tanken har vært å etablere et senter på Sønsterud, og det er blitt enda mer aktualisert det siste året.

Avdelingen til Solør vgs. på Sønsterud legges ned, og det gjør at fylkeskommunens bygningsmasse på Sønsterud vil være et naturlig sted å lokalisere et kompetansesenter.

Planene og ideene til et slik senter i Åsnes ble nevnt da stortingsmeldingen om totalberedskapen ble presentert fredag.

Bør samles

– Svaret på spørsmålet om Norge er forberedt på framtidens skogbranner er nei. Det er klart det inspirerer når våre tanker blir presentert i en stortingsmelding. Skogbrannfaren blir stadig større, og det brenner oftere og mye skog både i vårt distrikt og i hele landet. Vi har hatt møte med justisministeren, og konklusjonen ble at vi skal møtes igjen om denne saken, sier John Holen.

En etablering på Sønsterud vil bety et beredskapssenter i og i nærheten av kommuneskogen som kan benyttes til øvingsområder.

Det vil ligge i nærhet av Sverige, som heller ikke har et slik beredskapssenter. Et samarbeid over grensa vil være aktuelt.

Et samarbeid med brannskolen i Tjeldsund kommune vil også være høyst aktuelt.

Midt-Hedmark brann og redning er også orientert om planene, og et samarbeid også der er veldig aktuelt.

På Sønsterud er det også internat ved skoleanlegget, noe som løser overnattingssituasjonen blant annet når det skal holdes kurs.

Haslemoen nevnes også i tanker og planer rundt dette.

– Kompetansen om skogbranner bør samles på ett sted der den er tilgjengelig og operativ for aktørene. Det må han en sentral beliggenhet og fysisk kapasitet til å samle beredskapsaktørene for øvelse og utveksling av kunnskap, sier John Holen og Einar Toverud.

Sentralt plassering

Sønsterud vil være en sentral plassering både for Norge og Sverige i en slik beredskapssammenheng.

Svenskene har flere ganger slitt med å få tidlige varslinger om skogbrann, noe som har gjort kampene mot disse langvarige.

– En stor skogbrannkatastrofe kan medføre store og langsiktige negative innvirkninger på naturen og for mange næringer som lever av naturen. En investering i et godt beredskapsapparat knyttet til skogbrannfare, vil være en samfunnsmessig lønnsom investering den dagen katastrofen inntreffer. Klimaendringene krever økt beredskap, sier John Holen til Østlendingen.

Han understreker nødvendigheten av å handle, slik at man unngår tilstander som i Australia og Amerika.

Sommeren 2018 var en tørkesommer man aldri hadde sett maken til. Slike forhold kan dukker opp igjen. Den sommeren var det flere store og dramatiske skogbranner i Åsnes, ikke minst den på Åsnes Finnskog. Den brannen hoppet over blant annet Flisa elv ved Flisstranda og ble stoppet i siste liten før den spredde seg til et enormt skogsområde.