Over 12.000 personer har blitt innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året. Det melder FHI. Koronasmittede utgjør hoveddelen av disse, med mer enn 6700 innlagte det siste året med covid-19 som hovedårsak. 5500 ble innlagt på grunn av influensa, som er relativt vanlig for en sesong sammenlignet med tallene før koronapandemien.

En influensasesong varer typisk fra desember til april.

At koronaviruset ikke har forsvunnet, men gått over til å bli en «vanlig» sykdom, skaper problemer for sykehusene:

– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen ved FHI til Nettavisen.

Ny influensa-virustype på vei

Kjersti Rydland, leder for influensavaksinasjonsprogrammet hos FHI, mener det ikke er udramatisk at covid-19 mer enn dobler antallet innleggelser med alvorlige luftveisinfeksjoner.

– Vi er bekymret for at neste sesong kanskje kan gi noe høyere tilfeller av i hvert fall influensa, da en virustype som ikke har gitt store epidemier i Norge på mange år, kan se ut til å komme denne sesongen. Denne gir sykdom særlig hos eldre, noe som vil påvirke antall innleggelser, sier Rydland til Nettavisen.

– Kommer koronaviruset noen gang til å forsvinne, eller er det en ny influensalignende sykdom som vi bare må leve med, og som kommer «på toppen» av den vanlige influensasykdommen?

– Korona vil nok etter hvert etablere seg som et luftveisvirus på linje med andre virus av samme type. Det vil si at det vil komme i bølger gjennom året, med sannsynlighet for de største bølgene i vinterhalvåret, forklarer Rydland.

– Koronaviruset er i stadig endring og nye varianter fortsetter å dukke opp, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen.

Færre vaksinerer seg: – Håper det er forbigående

Rydland sier at det er viktig at alle i risikogruppene for alvorlig sykdom får tilbud om vaksine, og at denne er lett tilgjengelig og rimelig for å sikre at også personer med stram økonomi har råd til vaksine.

Antall personer som tar influensavaksine er på vei ned. Sist år falt vaksinedekningen mot influensa i risikogruppene – fra 63 prosent til 59 prosent. Nedgangen sees særlig blant yngre med kronisk sykdom. Det bekymrer FHI.

– Det kan være flere grunner til at dekningen har gått ned. Det mest nærliggende er kanskje konsekvensen av at influensavaksine gikk fra å være gratis i 2021/22-sesongen til å koste alt fra 150 kroner til opp mot 450 kroner i 2022/23-sesongen. Dette gjorde at særlig personer med lavere sosioøkonomisk status fikk et mulig hinder ekstra for å ta vaksine, særlig med tanke på den økonomiske utviklingen i samfunnet for øvrig, sier Rydland.

– I tillegg kan det være noen som føler at det har blitt for mye fokus på vaksinering de siste årene og som dermed har gått litt lei. Vi har fått signaler fra helsetjenesten om en slik vaksinetretthet blant helsepersonell. Dette håper vi er en forbigående trend i så fall, legger hun til.