(Østlendingen)

Daglig leder og eier av Kafé Finnskog ved Vermundsjøen, Eva Halvorsen, er strålende fornøyd med tingenes tilstand etter gjenåpningen 1. mai.

– Det er både de gamle og trofaste kundene og nye kunder som kommer i helgene. Vi har åpent lørdager og søndager, andre røde dager i kalenderen i tillegg til selskaper av forskjellig slag. Det var mange som kontaktet oss og ønsket oss tilbake. Slik ble det. Nå er det rett og slett en eventyrlig sommer så langt, sier Eva Halvorsen.

Hun og samboer Werner Stiefel fikk voldsomt med henvendelser da vedkommende som leide kafeen av dem stengte dørene for mer enn et år siden.

Folk ville ha Eva og Werner tilbake. De brukte et år til rydding og oppussing og gjenåpnet kafeen sin 1. mai i år.

Mest ettertraktet

De kan fortelle at det er spesielt to ting på menyen som er det flest vil ha.

Kafé Finnskog har hatt dette på menyen i alle tiår kafeen har eksistert før bestemte seg for å slutte og leie ut eller selge kafeen ved Vermundsjøen. Akkurat det siste ble det ikke noe av.

Nå er det disse to rettene som folk fra fjern og nær vil ha. Og det er vel ikke vanskelig å gjette hva som er den ene retten.

– Det er folk som har spist dette her i mange år, og det er folk som ikke har smakt det før. Nå har de lest at vi har det på menyen. Og de er blitt fristet til å komme og prøve den, sier Eva Halvorsen til Østlendingen.

Selvsagt handler det om nævagraut og flesk. Det er retten som har trukket folk langvegsfra til Åsnes Finnskog nettopp for å spise det spesielle måltidet.

LOKKER: Nævagraut og flesk lokker mange, som disse noorsykkelkarene fra Gjerdrum på Romerike. Foto: Sverre Viggen

Blant annet var det MC-folk fra Gjerdrum og Nord-Odal kom til åpningsdagen 1. mai og storkoste seg ved et langbord ute med nævagraut og flesk på tallerkenene.

– En dag kom det også et par motorsyklister fra Sveits som stoppet her og ble begeistret over denne retten, forteller Eva Halvorsen.

Så er det også en annen rett, eller rettere sagt middagstype som har vært veldig populær så langt i sommer.

– Ja, det er stadig flere både godt voksne og yngre folk som vil ha kjøttkaker og steik av forskjellig slag med en god saus og poteter. Den type middager er på full fart tilbake, sier Halvorsen.

Helgeåpent

Denne sommeren er virksomheten basert på helgeåpent på lørdager og søndager, andre røde dager og selskap av forskjellig slag.

– Det er så stor trafikk på lørdager og søndager nå, at omsetningen på de to dagene er bedre enn det tidligere var med fem dager åpent. Men uka er for oss lenger enn to dager. Fredager må forberedelsene til helga gjøres, og mandager er det tid for å rydde, vaske og gjøre klart for neste helg. Mer enn dette orker vi ikke i øyeblikket. Hvordan det kan bli lenger fram, får vi se når den tid kommer, sier Eva Halvorsen.

Planen er at det skal være helgeåpent hele året foreløpig. Hardeste vintertida vil man se an litt før det blir lagt noe fast løp ut over lørdager og søndager.

Jobb til flere er det også blitt ved kafeen.

– Vi har med oss tre- til fire personer som er utrolig flinke til å ta seg av kundene. De fire er gull verd, sier Eva Halvorsen.

De skal være med på de lørdager og søndager som det forventes bra trafikk gjennom vår, sommer og høst.

Halvvegs i det løpet ser det altså veldig lovende ut.

– Det gir oss litt ekstra med krefter at så mange bruker oss på de to helgedagene, sier Eva Halvorsen.