Finnskogen Friluftsråd skal også i år ha sommerskole for bygdas unge, og aldri tidligere har det vært så stor pågang. Det er totalt 80 plasser i de fire medlemskommunene Grue, Åsnes, Våler og Elverum, og leder Kristin Guldhaug Lund forteller at det nå er igjen seks ledige plasser.

Hun har opplevd en enorm pågang av påmeldinger, men har ikke noe fasit på hvorfor.

– En ting kan så klart være økonomien. At nå blir flere hjemme, og benytter seg av lokale tilbud. Her vil ungene få noen flotte dager med massevis av gode opplevelser ute i naturen. Folk er kanskje blitt mer bevisste på å bruke naturen og sitt eget nærmiljø. Dessuten er sommerskolen lagt til ei tid hvor ungene har ferie og foreldrene er på jobb, så det kan være en fin «barnepass» også, sier Kristin G. Lund.

Hun understreker at tilbudet er gratis, man trenger ikke dyrt og flott utstyr og tilbudet skal passe til alle i alderen 10 til 13 år.

Dyktige instruktører

– Det har jo spredd seg at det er et veldig flott tilbud, og vi har med oss veldig gode instruktører i alle kommunene, sier Lund, og forteller at sommerskolen starter allerede 19. juni i Grue og Våler, den starter 26. juni i Åsnes og i Elverum arrangeres den i august, før skolestart.

De to 16-åringene Julian Rensmoen Grenberg og Marius Braskerud Guldhaug var med som instruktører i fjor også, og de gleder seg til å finne på mye spennende med ungene i Åsnes.

I Åsnes er de så heldige at Oddgeir Frette ved Flisa Camping lar dem bruke 2. etasje i det nye Brasseriet dersom det blir uvær. Ellers skal det være uteaktiviteter med både padling, grunnleggende friluftsferdigheter, innføring i allemannsretten, slå opp telt, lavvo og ellers blir det mye bading.

– Det er moro å være instruktører, og ungene hører på oss. I fjor syntes de kanopadling var veldig moro, så det blir det i år også. Vi skal gi dem noen gode feriedager, slik at de blir glade i naturen og blir glad i friluftsliv. Vi lærer dem hva naturen har å tilby, og det er veldig fine unger vi får ha med oss, sier Guldhaug og Grenberg.

– Jeg synes instruktørene våre er dyktige også. De er unge, og de blir jo gode forbilder for dem som blir med på sommerskolen vår. Tilbakemeldingene fra både unger og foreldre i fjor, var i alle fall at de var veldig fornøyde, sier Kristin G. Lund.

Hun forteller at instruktørene også vokser veldig med de oppgavene som de får disse dagene.

Flere kommer tilbake

– Jeg ser på listene at det er flere som var med i fjor, som også har meldt seg på i år. Det blir mye lek, for ungene skal føle at de er på ferie. Og blir det regn, så skal vi få til bra aktiviteter inne på Færder. Vi legger skolene i nærheten av vann, for det er alltid populært. Da vi åpnet for påmelding, så raste det på. Jeg vet at andre steder i landet, er det faktisk ventelister på å få være med, så det er tydelig at dette er blitt et veldig populært og godt tilbud, sier Guldhaug Lund.

Sommerskolen skal være et lavterskeltilbud, og det settes ingen krav til deltakerne. Alt er gratis, og det gir ungene en god opplevelse i ferien.

– Vi ønsker å treffe bredt med deltakerne, og vi blir lokalt og viser hvor mange flotte muligheter vi har i nærområdet vårt. Vi har også søkt om midler til andre ting, og i fjor hadde vi aktiviteter i Åsnes-Åsa, ved Åsa Kurs og Feriested i høstferien. Det var også kjempebra, sier Guldhaug Lund.

Hun viser til at her blir ungene kjent med andre på tvers av årskullene, og dette ser hun også på som veldig positivt.