«Var ikke hele verden en magisk tegning som tegnet seg selv? For verden forandret seg hele tiden. Den ble aldri helt ferdig.»

Julemysteriet av Jostein Gaarder har et kapittel for hver dag i advent, og kan derfor leses som en julekalender. En julekalender som vandrer gjennom tid og rom. Handlingen starter i vår tid, i Norge, og vandrer gjennom Europas middelalder og helt tilbake til Jesus’ fødeår i Betlehem. På samme måte som leseren, finner hovedpersonen Joachim en fortelling for hver av dagene – en fortelling om Elisabeth Hansen.

Et gammelt mysterium blir avdekket om en jente som forsvant, mange år tidligere, fra gatene i Oslo, og hva som egentlig skjedde med henne. Sammen med Joachim får vi oppleve denne finurlige fortellingen til Jostein Gaarder, med hans filosofiske vendinger, som: «For det er bare tøys og tull å tro på det riktige hvis det ikke fører til at man hjelper mennesker som er i nød», eller at litt er uendelig mye mer enn ingenting.

Denne boka passer for voksne og barn som vil ha noe å lese i adventstiden, og som vil undre seg over ulike tider og steder i historien, sett gjennom den kristne tradisjonen. Imidlertid evner denne boka å se med et barns undring og et barns blikk, som overskrider det rent dogmatiske.