Det er skrevet mange bøker om andre verdenskrig. Selv om de fleste har lest mange krigshistorier, både fra virkeligheten og fiksjon, er det fremdeles sider av krigen som ikke alle kjenner til, bl.a. at kloakken ble et oppholdssted for mange jøder. Det reddet livet til flere, hvor enn vanskelig det er å forestille seg uker og måneder på et slikt sted.

I boken møter vi to polske jenter på 18 år, hvor den ene er jøde. Stedet er Krakow i 1942. Sadie bor sammen med foreldrene sine i en jødisk getto, mens Ella, hvis far er død, bor sammen med stemoren sin i et bedre strøk i byen. Stemoren er tyskervennlig og har åpnet hjemmet sitt for tyske soldater, gir dem mat og sørger for andre primære behov.

Boken starter med at Sadie flykter med foreldrene sine fra gettoen og får hjelp av en ikke-jødisk polsk rørlegger til å komme seg ned i kloakknettet. I mørke, skitt, vann og dårlig luft skal de – sammen med en annen familie – bo til det er trygt å dra videre. Etter litt tid kikker Sadie opp gjennom en rist i taket og får øye på en ung jente som ser tilbake på henne. Dette blir starten på et nært vennskap, som skal stå imot alt av utfordringer, frykt og trusler og skal hjelpe Sadie til å overleve hverdagen i kloakken.

Familien i kloakken venner seg overraskende fort til kloakkoppholdet fordi de kjenner på trygghet der, så lenge de er stille og ikke viser seg for folk. Ella viser seg å bli en de kan stole på og selv om det alltid innebærer stor risiko å dra fram og tilbake til risten, sørger hun for å skaffe nok mat til dem slik at de overlever.

Kloakksystemet er imidlertid ikke uten farer og det hele ender med at ett av familiemedlemmene er nødt til å flykte. Dette blir opptakten på en farefull ferd for alle ut av kloakksystemet.

Selv om menneskene i boka er oppdiktet, er fortellingen basert på virkelige hendelser fra andre verdenskrig. Den er en hyllest til vennskapets kraft og den ekstraordinære styrken hos mennesker i krise.

Handlingen holder deg fast og du vil bare lese videre. Slutten er gripende og satt i meg lenge etter at siste side var lest ... Anbefales!