Han pensjonerte nylig Frp-kaffekoppen til fordel for den nye Putin-koppen han fikk i gave.

I strupen på stortingsgruppen: – Anti-russisk massepsykose

Jan-Erik Gaup har i lang tid publisert pro-russiske innlegg på sin Facebook-side.

– Jeg kjøper overhodet ikke narrativet om at Ukraina er et legitimt selvstendig demokrati som nå angripes utenfra av en aggressor og som må beskyttes av et vestlig såkalt demokrati. Det er historisk feil, sier Gaup til Nettavisen.

Tirsdag vedtok Frp, sammen med et bredt stortingsflertall, en massiv støttepakke til Ukraina på 75 milliarder kroner over fem år. Ordførerkandidaten mener stortingsgruppen i eget parti gjør en grov feil.

– De har jo også blitt fanget inn i den samme anti-russiske massepsykosen som de andre partiene.

Sammenliknet Ukraina med drittunge

Da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fastslo at det var uaktuelt å gi territorium til Russland, tok Gaup til Facebook og refset presidenten.

«Det er tross alt Russland som har skapt Ukraina. Normal anstendighetsfølelse tilsier at «foreldrene» må ha rett til å sette foten ned for en pubertal drittunge, når han ikke bare trasser på tenåringers vis, men i tillegg inviterer foreldrenes erklærte fiender helt inn på gutterommet», skriver han.

Dette skriver Frps ordførerkandidat i Våler om Ukraina-krigen, Putin og Nato

  • Gaup mener vestens støtte til Ukraina «ikke handler om Ukraina, men er en stormaktskonflikt, der Natos (dvs. USAs) primære mål er å knuse Russland som global aktør».
  • Da Zelenskyj fastslo at det var uaktuelt å gi territorium til Russland som et utfall av krigen, skrev Gaup at «det er tross alt Russland som har skapt Ukraina. Normal anstendighetsfølelse tilsier at «foreldrene» må har rett til å sette foten ned for en pubertal drittunge, når han ikke bare trasser på tenåringers vis, men i tillegg inviterer foreldrenes erklærte fiender helt inn på gutterommet.»
  • «Russland er et demokrati. Det er mer enn man kan si om Norge», skrev Gaup på Facebook i november. I innlegget skriver han videre at han mener Putin har sitt mandat fra folk flest, i motsetning til i Norge hvor han påstår at politikernes mandat kommer fra «skitten hestehandel med halvannet hundre karrierepolitikere på Stortinget». Putin verner befolkningen fra skadelige beslutninger tatt i den lovgivende forsamling, skriver han.
  • Gaup støtter norsk medlemskap i NATO, men mener samtidig at forsvarsalliansen bør oppløses eller gå tilbake til «det den opprinnelig var» fordi den har blitt en «militær spydspiss for neokonservativ imperialisme».

– Var det riktig av Putin å sende militære styrker over grensen inn i Ukraina 24. februar 2022?

– Jeg beklaget det veldig sterkt da det skjedde, sier han til Nettavisen og presiserer at han trodde eskalasjonen frem mot invasjonen var sabelrasling fra Russland for å få Ukraina til å implementere Minsk II-avtalen.

Men selv om han ikke liker utfallet, forsvarer ordførerkandidaten Putins vurderinger.

– Det måtte gjøres nå før Nato og USA ble for sterkt befestet i Ukraina. Jeg ser, hvis det er logikken bak det, så skjønner jeg det. Men det er klart, jeg var ikke noe glad for den invasjonen, det var jeg ikke.

– Så gitt at situasjonen ble som det ble, er du enig i at det var en legitim måte å håndtere dette på?

– Jeg liker ikke løsningen, men jeg forstår logikken bak den.

– Jeg skjønner hvorfor russerne gjorde det, men jeg hadde jo i det lengste håpet på en fredelig løsning.

Frykter ikke utmelding

I 2011 ble Gaup aktivt utmeldt av fylkeslaget etter krasse uttalelser om egne partifeller i sosiale medier. Senere ble avgjørelsen omgjort, og nå representerer Gaup partiet i kommunestyret.

– Frykter du at du kan bli aktivt utmeldt igjen på grunn av disse uttalelsene?

– Nei, det frykter jeg ikke i det hele tatt for jeg har ikke uttalt meg i strid med partiprogrammet.

– Så vidt meg bekjent, så har ikke Frp noe offisielt standpunkt i denne saken. Da forholder jeg meg til partiprogrammet som er blitt vedtatt forut for sin stortingsperiode.

– Sylvi Listhaug har vist Frp sin uforbeholdne støtte til Ukraina. Det høres ut som at du er på kollisjonskurs med ledelsen?

– Ja, absolutt, i aller høyeste grad, og det er jeg stolt av.

På spørsmål om han opplever at synet hans er problematisk i lokallaget eller fylkeslaget, svarer han:

– Nei, overhodet ikke.

Frp: – Totalt uakseptable uttalelser

Nettavisen har lagt frem alle Gaups uttalelser for fylkesleder i Innlandet Frp Morten Ørsal Johansen.

– Dette er helt uakseptable uttalelser som bryter totalt med Frps politikk, skriver han i en SMS.

Etter at Nettavisen har tatt kontkakt, har fylkeslaget satt i gang en intern prosess for å avgjøre hvilke slags reaksjon Gaups uttalelser skal få.

– Dersom man skal være med i Frp må man slutte seg til partiets politikk, eller finne seg et annet parti, skriver han.

Nettavisen har også vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Frp, Jon Helgheim, som viser til fylkeslederen.