Kald, likegyldig, markert og vedvarende ansvarsløs holdning. Manglende evne til å ha forhold, lav toleranse for frustrasjon og vold. Opplever ikke skyldfølelse og gir andre skylden. Gjentakelsesfaren for vold er stor hos den drapstiltalte, konkluderer rettspsykiaterne om mannen som drepte Lisa Iren Karlsen i fjor.

Dyssosial personlighetsforstyrrelse beskrives slik: Preget av mangelfulle evner til å ta hensyn til sosiale forpliktelser, normer og forhold til andre mennesker. Preget av likegyldighet. Det er ofte lav frustrasjonsterskel med tilbøyelighet til aggressiv adferd. Personen har gjerne mangelfulle evner til å føle skyld og ansvar.

LES OGSÅ: Ber om 15 års forvaring for drapet på Lisa – tiltaltes mor begynte å gråte

Fortsetter å ruse seg

Selv etter over ett år i fengsel fortsetter den drapstiltalte mannen å ruse seg. Senest mandag denne uken, 20. mars, ble det funnet cannabis på cella hans i Kongsvinger fengsel, og han testet også positivt på cannabis.

Torgeir Husby, lege og spesialist i psykiatri, og psykologspesialist Erling Inge Kvig la fram sin rapport om den tiltalte mannen i retten onsdag formiddag.

Det vises i rapporten til at den drapstiltalte mannen har vært mye psykotisk, men at dette skyldes sjølpåført rus.

Det har vært flere episoder hvor han ble oppfattet som truende av andre, men han bedyrer selv at han ikke mener det slik, og ber om unnskyldning etterpå.

– Gjentatte ganger unngår han å gi korrekte opplysninger når det er ting som ikke gagner ham. Han forvrenger sannheten og bagatelliserer situasjoner. Han er ikke ærlig om egen rusbruk. Han framstår som sjølsikker, og forklarer egen oppførsel med at andre er årsaken, sier Husby i sitt framlegg.

De rettssakkyndige har kommet fram til at mannen har en underliggende personlighetsforstyrrelse.

LES OGSÅ: Drapstrusler mot mor – et familiemedlem må forlate retten

Kald og likegyldig

Mannen hadde en tidlig debut med både vold og rus.

– Observanden er kald, likegyldig, med en markert og vedvarende ansvarsløs holdning. Han har manglende evner til å ha forhold, og har lav toleranse for frustrasjon og vold. Han opplever ikke skyldfølelse, og gir andre skylden. Mange har vært redd ham i lang tid. Han oppleves truende og utagerende, med en eskalerende voldsbruk som til slutt endte i drap, sier Husby.

Selv når han har vært inne til behandling for å bli rusfri, har han fortsatt å ruse seg slik at han er blitt kastet ut fra en rekke behandlingssteder.

LES OGSÅ: Drapstiltaltes mor: – Noe av det hardeste jeg har gjort var å ringe politiet

Ressurssterk uten rus

Når det gjelder faren for gjentakelse, poengteres det at det er mange risikoledd å vurdere. Tiltalte har en alvorlig voldshistorikk. Det har ikke vært meningsfylt og vellykket behandling mot rus. Han har en manglende forståelse for eget potensial for voldsatferd. Han forstår ikke sin egen voldstendens. Han har dessuten fortsatt å ruse seg under fengselsoppholdet.

– Han har røykt hasj i fengselet. Etter ett år i fengsel forstår han ikke fullt ut den forbannelsen rusen er for ham. Han bagatelliserer rusbruken han har nå, og velger å benytte seg av narkotika i fengselet, omtrent som et spatilbud, sier Husby, som også viser til at drapstiltalte framstår ressurssterk når han ikke ruser seg.