(Østlendingen)

– Vi kommer nok ikke til å bruke de hvite elgene for å lokke enda flere nordmenn hit for å handle. Men det går i alle en av dem utenfor butikken nå.

Det sier Ann-Britt Averborn i Bograngens landhandel.

En kunde fra Åsnes var nylig på handletur og fikk den hvite fjorårselgen nesten helt inn på bilen like ved butikken i Bograngen.

En spesiell opplevelse for vedkommende som beholdt fatningen og tok et nærbilde av den.

Den hvite går sammen med en brun elg, begge fjorårskalver.

De er like lite redd for mennesker nå som de var i fjor høst da de var sammen med moren like utenfor veggene hos folk i Skrockarberget noen kilometer fra Bograngen.

– Det er de to kalvene som var utenfor døra hos oss i Skrockarberget sammen med moren. De var ikke lette å skremme vekk. Men de var heller aldri truende. Det var spesielle opplevelser, og mange kjørte forbi for å se nærmere på dem, forteller Ann-Britt Averborn i Bograngens landhandel.

– Så det er ingen fare for at de kommer til å skremme vekk kunder?

– Det kan jeg ikke tro. De holder seg mest i hagene rundt om her. Trolig har moren jaget dem av gårde for at de skal klare seg selv samtidig som hun skal ta seg av nye kalver.

– De kan kanskje trekke enda litt flere nordmenn til handel og samtidig få en ekstra opplevelse ved å komme tett på den hvite elgen?

– Det kan vel kanskje skje. Men vi kommer nok ikke til å bruke elgene som lokkemat. Handelen går bra uansett. Men det er klart at de som får se den hvite elgen, får en ekstra opplevelse. Og det vil vel neppe få noen negativ virkning på handelen, sier Averborn.

Hun har fortsatt den hvite elgkua og nye hvite elgkalver utenfor husveggen i Skrockarberget.

Neppe albinoelg

Om det er albinoelg som holder til så å si i butikken i Bograngen, er ikke helt avklart.

Albinoelg mangler fargepigment, har dårlig syn og har røde øyne.

Elgene i Bograngen og Skrockarberget har ikke røde øyne.

Det tyder på at de lider av leukisme, som også fører til mangel på fargestoff i huden/pelsen, ifølge Wikipedia.

Det er registrert mange hvite elger i Värmland.

Elgjaktlagene har fredet de hvite, og de blir ikke felt under elgjakta.

Disse elgene går veldig sjelden over grensa til Norge.

Det er heller ikke meldt om hvite elger på norsk side, selv om de i Skrockarberget og Bograngen ikke er mange kilometer fra grensen.