(Østlendingen)

Ellers er de på flere steder i Solør hver måned for å informere og hjelpe.

Men de må ta forholdsregler på grunn av skummel utvikling.

Det handler om hørsel, og da først og fremst nedsatt hørsel. Stadig flere sliter med det. Mange tar imot hjelpen de kan få når hørselshjelperne kommer til flere institusjoner i de tre kommunene.

– Behovet er økende, og stadig flere tar imot den hjelpen vi kan gi. Men det er nok dessverre mange flere enn de som kommer, som har behov for høreapparat og å få den informasjon om hvordan man går fram. Mye av dette kan vi hjelpe til med. Og det er gratis, sier leder i HLF Solør Hørselslag, Kay Oskar Korsmo.

En solid tropp

Solungene er heldige som kan støtte seg til det lokale hørselslaget når man begynner å slite med å få med seg alt som blir sagt.

Laget har sju likepersoner som stiller på de faste dagene på flere steder i de tre kommunene.

Alt skjer på frivillig basis, og jo flere som er kvalifisert som likeperson, jo flere kan man hjelpe.

– Vi håper å bli flere fra høsten av. Det er i alle fall to personer til som er i gang med å ta de nødvendige kursene for å kunne være likepersoner. Da vil vi altså være ni i denne virksomheten i Solør. Vi vil gjerne ha med flere, sier leder Korsmo til Østlendingen.

Det er en stor fordel når man skal gjøre hjemmebesøk hos personer som treger hjelp og informasjon.

–Det skjer så mye rart og frekt om dagen med blant annet svindel. Derfor kommer vi med godt synlig bevis for at vi er de vi utgir oss for å være, sier Korsmo.

Disse stedene besøker de

* Første mandag i hver måned er hjelperne til stede ved Åsnes sykehjem og ved Nedre Kjølen bo- og aktivitetssenter.

* Første tirsdag i hver måned er man til stede ved Grue alders- og sykehjem og ved Grue Helsetun.

* Hver første onsdag i måneden er Våler Omsorgssenter stedet.

* Hver første torsdag i måneden er de til stede ved Sønsterud bofellesskap i Åsnes.

– Det er fint å se at stadig flere vil ha hjelp og informasjon. Ikke fordi vi ønsker at det skal være mange som har hørselsproblem, men fordi vi vet at behovet er stort, sier Kay Oskar Korsmo.

Sist torsdag benyttet 11 av beboerne ved Sønsterud bofellesskap tilbudet. Og det blir stadig flere også på de andre plassene.

Mye god hjelp

Det er mye god hjelp å få av likepersonene til HLF Solør Hørselslag. Og det er hjelp man kan få både ved å møte på de faste stedene i de tre kommunene og hjemme i egen bolig.

– Veldig bra er det også at hjemmesykepleien i Åsnes har tatt tak i dette med hørsel. De skolerer seg nå til å kunne utføre nødvendig hjelp når de er på hjemmebesøk, og hva de kan hjelpe til med. Med det i tillegg til det vi gjør, blir det bra, sier Korsmo.

Så langt er det flest som møter på hjelpedagene i Åsnes, men det er i ferd med å ta seg bra opp også i Våler og Grue.

HLF Solør Hørselslag har nå nærmere 400 medlemmer.

Nå nærmer det seg raskt stor arrangement som sankthans på Kirkenær, Solørmartn på Flisa og Vålerdagene i Våler. Der vil hørselslaget være aktivt med å gjennomføre hørselstester. Laget har en testvogn med nødvendig utstyr for å gjennomføre testene.