Nå nærmer det seg 1. mars og fristen for å søke videregående skole nærmere seg for 15 og 16 åringer i hele landet. Noen vet hva de skal bli og hvor de skal søke. Mange elever vet ikke.

Valgene man kan ta når man søker på videregående skole er mange. Faktisk er det 15 forskjellige linjer man kan søke på når man skal gå første året VGS. Kanskje vet man ikke hva man kan jobbe som hvis man søker de forskjellige linjene, og kanskje har man til og med ikke hørt om de.

For Senterungdommen er det viktig at elever får prøve seg mer ute på arbeidsplasser og i yrkeslivet allerede på ungdomsskolen. Gjerne der man får prøvd forskjellige yrker, slik at man kan få testet flere yrkesveier for å se om det er noe for dem. Sånn som det er nå, er det slik at elever ofte får mindre enn en uke ute i en bedrift. Det synes vi er altfor lite. Da rekker nemlig ikke elevene å få testet sine interesser.

I tillegg er det viktig at elevene får ha flere hospiteringsdager på videregående skole. Flere elever har gjerne ikke mer enn en eller to hospiteringsdager. Det er ikke slik man forbereder elever på valg av videregående skole. Det er kun ved hospitering man kan ha trygghet og kunnskap om yrkesvalg.

På årsmøtet hos Senterpartiet i Hedmark og Oppland ble det i fylkestingsprogrammet vedtatt å innføre nettopp flere hospiteringsdager. Det er kjempeviktig for ungdommen i fylket.

Når det nå skal komme en nasjonal ungdomsskolereform er det viktig at det blir lagt opp til mer praktisk læring i skolen, men det er å viktig at elevene får prøvd seg mer ute på forskjellige arbeidsplasser. Løsningen på utfordringen i ungdomsskolen er ikke å innføre en time mer naturfag i uka, ei heller å skrive en «bacheloroppgave» i 10. klasse.

Å kunne forberede elever på hva som venter når de tar et så stort, og sitt første karrierevalg er viktig. Ved å forberede elevene bedre vil man ikke bli så usikker for overgangen til VGS og man kjenner både skolen og sine interesser bedre ved å ha prøvd ut mer.