Der Black Friday tidligere var den store handledagen, blir det stadig mer tilbud og høyere trykk på handlingen gjennom hele «Black Week».
Nå er den for alvor i gang.
– Kan lønne seg
Sju av ti planlegger å handle under Black Week, ifølge en fersk undersøkelse utført av Respons analyse på vegne av Sparebank1.
Kortdata tyder på at elektronikk og sportsutstyr var det flest østerdøler jaktet på under Black Week i fjor.
I kategorien elektronikk tredoblet forbruket seg (199 prosent) sammenlignet med en vanlig høstuke.
Det var også mange som slo til på tilbud på interiør og maling, ifølge tall fra SpareBank 1 Østlandet.
– Dette er kostbare varer som det svir for mange av oss å bruke penger på. Hvis det er noe du virkelig trenger, kan det lønne seg å jakte på gode kupp den nærmeste tida, sier privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet.
Se tall for Elverum lenger ned i saken.
Omdiskutert
Samtidig som Black Week og Black Friday gir deg muligheten til å gjøre et godt kjøp, er perioden omdiskutert av flere årsaker.
– Det er blitt avslørt flere ganger at tilbud som framstår som gode, i realiteten ikke er det. Noen av varene framstår rimelige fordi butikkene har økt prisene i forkant. I tillegg er perioden høytid for svindelforsøk gjennom falske nettsider, sier Landsverk og legger til:
– Dessuten styrker kampanjeperioden et forbruk som allerede er høyt. Enkelte butikker har valgt å ta avstand fra dette og avstår fra å fra å kjøre tilbudskampanjer under Black Week.
Jakter gode tilbud i Elverum før jul – slik unngår du fellene
Dårlig planlegging
Nesten halvparten av innlendingene som har tenkt å handle i løpet av Black Week, sier at de ikke sjekker eller planlegger innkjøpene i forkant.
– Det å la impulsen styre hva man skal handle, fører ofte til utskeielser og et høyere pengebruk enn det man egentlig ønsker, sier Landsverk.
Hun tipser om at gode forberedelser kan gjøre det enklere å holde seg til budsjettet.
– Om økonomien er presset, er det lett å tenke at man bør handle på tilbud. Det er også fort gjort å handle mer enn du har tenkt. Ved å stille deg selv noen spørsmål før du handler, kan du sikre at du gjør fornuftige og gode valg, sier privatøkonomen og legger til:
– Noen tilbud er faktisk veldig gode – utnytt det hvis du skal kjøpe noe du faktisk trenger.
Disse spørsmålene bør du stille deg før du handler:
1. Hva er budsjettet mitt? Ikke bruk mer enn du har råd til. Betaler du med kredittkort kan du lett miste oversikten over hvor mye du har brukt totalt. Husk at kredittkortet skal betales tilbake.
2. Hva koster varen jeg vil kjøpe vanligvis? Bruk tjenester som prisjakt.no og sjekk prishistorikken for å se om det faktisk et tilbud du har funnet eller ikke.
3. Hva kan jeg spare på å kjøpe brukt? Antakelig mye, og samtidig gjør du et bærekraftig valg. En undersøkelse utført av Respons analyse på vegne av Sparebank1 viser at hele 4 av 10 innlendinger synes det er helt greit å få brukte julegaver.
4. Hvilke julegaver skal jeg kjøpe? Tenk over hva du skal handle til hvem i forkant. Kryss av etter hvert som du finner gaver.
5. Hvor mye kan jeg bruke på meg selv? Hvis du vet at det er vanskelig å styre seg, kan det være lurt å sette av en liten sum til eget forbruk.