– Ettersom det er så vidt mange som lider av kols i de to kommunene, setter vi inn dette som et ekstra kurs i løpet av våren. Det blir et kurs på deltakernes premisser der det handler om å lære seg til å leve med denne sykdommen, samt forebygge og hindre at den utvikler seg og gjør folk dårligere.

– Hvorfor så mange lider av kols i de to Solør-kommunene, vet man ikke. Røyking er en årsak, men det er også forholdsvis mange ikke-røykere som har kols. Også yngre folk kan ha begynnende kols, sier avdelingsleder ved Frisklivssentralen for Åsnes og Våler, Liv Brekka.

Fortsatt overvektige

For et par tiår siden var det mye snakk om at Åsnes hadde de feiteste 45-åringene i landet. Det ble til og med formannskapsvedtak på at noe skulle gjøres med det. Grep er gjort gjennom Frisklivssentralen, og det har gitt resultater. Men fortsatt er Åsnes høyt på liste over for tunge.

– Jeg liker ikke ordet feitest. Men vi har tilbud til dem som anbefales, eller som selv ønsker å legge om livsstilen og gå ned i vekt. Det er et gruppebasert kurs og består av åtte teorisamlinger i tillegg til to ukentlige treningsøkter gjennom 12 uker. Det er også individuell kartlegging og samtaler, sier daglig leder Liv Brekka.

Livsstilskursene har så langt vært stort sett fullsatt, så det er helt klart at mange i Våler og Åsnes ønsker å ta tak for bedre form og helse.

Det hele er lavterskeltilbud der alle bosatt i Våler og Åsnes kan benytte seg av. Nå trenger man heller ikke ha legehenvisning for å delta, men komme på eget initiativ. Men lege kan fortsatt henvise til kurs i regi av Frisklivssentralen.

– Trening er nøkkelen til mye i denne sammenheng. Viktig er det også at den enkelte får hjelp til å komme seg over dørstokken og holde på også etter at kursene er gjennomført, sier Liv Brekka.

Mange tilbud

Det er i hele tatt et stort tilbud med kurs ved Frisklivssentralen i Solør utover vinteren og våren. Blant kursene er:

* Kurs i depresjonsmestring for dem som føler seg nedstemt, eller er lett til moderat deprimert. Kurset gir opplæring i hvordan man selv kan bli mer oppmerksom på takene sine og se sammenheng mellom handlinger, tanker og følelser. Kurset består av 10 samlinger og starter i slutten av februar og holdes i Våler i samarbeid med Frisklivssentralen i Elverum.

* Livsstilendringskursene starter tidlig i april.

* Kreftmestring – for dem som har eller har hatt kreftsykdom og som ønsker å treffe andre i samme situasjon, samt få litt hjelp til å mestre hverdagen. Neste kurs starter i begynnelsen av mars.

* Å leve med diabetes type 2 – kurset består av tre samlinger, frisklivstrening, individuell kartlegging og samtale. Kurset holdes i juni.

* Dine 30 – gjennomføres i april. Det er en kampanje for økt hverdagsaktivitet. Her kan alle innbyggere i Åsnes og Våler være med.

* Temasamlinger – det blir forskjellige temasamlinger med fokus på helse. De er åpne for alle i Åsnes og Våler.

Deltakelse på de forskjellige kurs og samlinger kan man altså henvise seg selv til ved å ta direkte kontakt med Frisklivssentralen, eller via fastlege, annet helsepersonell og Nav.

Kols

Folkehelseprofilen for Åsnes og Våler viser at mange i de to kommunene lider av kols. Den viser også at Våler har den høyeste forekomst av diabetes type 2 i Hedmark og ligger langt over landsgjennomsnittet.

Når det gjelder kols:

* Over 200.000 nordmenn har denne kroniske lungesykdommen. Av disse vet ikke to – av tre personer at de har sykdommen.

* Røyking er den viktigste årsaken til sykdommen.

* En studie viser at mellom 25- og 45 prosent av dem med kols aldri har røkt. Passiv røyking, industristøv eller arvelige egenskaper kan være tilstrekkelig til at man får sykdommen. For noen er kols endestadiet av astma.

* Symptomer er: gjentatte akutte bronkitter, kronisk hoste på dagtid, økt slimproduksjon, tiltakende tung pust ved anstrengelse eller forkjølelse.

* Kols utvikler seg snikende. Tidlig diagnose og tiltak er avgjørende for å bremse sykdommens videre utvikling.

* Det er ikke mulig å reparere skadene som alt er oppstått i lungene. Fjerne faktorer som røyking og arbeidsmiljø kan hindre videre utvikling.