Når NM arrangeres på Storsteigen i Alvdal i begynnelsen av april, stiller Sønsterud for første gang rent jentelag i NM. Målet er helt klart å vinne gull i jenteklassen og kvalifisere seg til EM i Sveits i mai. Sønsterud er selvsagt også fortsatt favoritt i gutteklassen. Det kan med andre ord bli to lag fra skolen i Europa-mesterskapet.

Trener mye

Sønsterud-jentene har trent jevnt og trutt helt siden skolestart i fjor høst, og det blir ikke mindre i tida fram mot mesterskapene. Tvert imot skal det terpes på detaljer. Felling og kvisting er det de føler størst behov for å trene litt ekstra på.

Til å hjelpe dem med det har de fått en «gammel» NM-vinner fra Sønsterud-lagene mellom 2007 og 2010. Simon Andersson fra Østby er nå lærer ved skolen på Sønsterud. Han kan se tilbake på et individuelt NM-gull og et laggull.

Sammen med Ola Nymoen og Brede Lauten skal han legge løpet legges for både jente- og guttelaget, og nå har han ansvaret for jentelagets treninger framover.

– Jeg mener jentene skal ha gode muligheter til å sikre seg NM-tittelen og dermed kvalifisere seg til EM. Det er i alle fall det vi håper på. Jeg har troen på dem, sier Andersson.

Vil vinne

Jentene selv er også veldig innstilt på å vinne NM. De som skal gjøre det er Malin Røkland fra Eidskog, Svea Wangenheim fra Våler og Sina Yvonne Uggerud og Hedda Emilie Østmo, begge fra Åsnes.

– Vi prøver å trene så mye som mulig. Det er felling og kvisting som er det vanskeligste å få til som man ønsker og vil. Teoridelen blir nok også en utfordring. Men vi skal trene så mye som mulig og komme oss på en standard som kan holde langt, sier jentene.

I mesterskap er sverdsnuing åpningsøvelsen, og alle fire Sønsterud-jenter er solide i den øvelsen. Alle har personlige rekorder under 20 sekunder, og NM-vinneren i fjor hadde for eksempel 25 sekunder på den øvelsen.